Fogászati hírek

Hírek

A fogfehérítés és a fogpótlások
2023-02-10 10:52:18
Kategória: HírekFogpótlások készítésénél, különösen fogatlan száj esetében a fogászat munkatársainak viszonylag egyszerű olyan fogszínt választani, amilyent a beteg szeretne. A komplikáció akkor adódik, ha a páciens a saját, meglévő fogainak színével sincs megelégedve és világosabb fogakat szeretne.
 


A fogsor valóban akkor szép, ha a pótlások színe és a saját fogak színe között nincs különbség. Azt nem lehet megtenni, hogy az egyébként sötét tónusú fogakhoz készítünk egy vagy két fehér színű pótlást; ez esetben tehát megoldást jelenthet a fogfehérítés.

A modern esztétikai fogászatban erre is van lehetőség. Először is, egy megfelelő diagnosztikai eljáráson alapuló állapotfelmérést kell készíteni és ezt követően egy kezelési tervet a kezelések logikai és időzítési sorrendjéről, az igények és a lehetőségek figyelembe vételével. Ezután el kell végezni a fogfehérítést, amelyre több lehetőség is van. Létezik olyan eljárás amikor fogfehérítő sínt éjszaka kell viselni és van olyan módszer is amikor a fogfehérítés akár egy-két óra alatt  elvégezhető. Mindkét esetben első lépésként a fogakról vett lenyomatra egy fóliasínt készítünk, amely tökéletesen illeszkedik a páciens fogsorára, de szabadon hagyja a környező ínyt.  Mindössze annyi helyre van szükség, hogy elférjen a sínben a fogfehérítő anyag. Az egyénileg készített sín a garancia arra, hogy a fogfehérítő csak ott hat, ahol szükséges és ha nyállal érintkezik gumis, kemény anyaggá változik, amely teljesen lezárja fogsín szélét, így a szer nem szivárog ki a szájba. Jelenlegi tapasztalatok szerint egy kezelés – a szükséges ellenőrzések betartása mellett – akár 2-3 évig is hatásos lehet.

Ha igen nagy fokú az elszíneződés, vagy a beteg még fehérebb fogakat szeretne akkor porcelán héjakat, vagy koronákat készíthetünk. Ha viszont a kifehérített fogakhoz készül a fogpótlás, akkor azt csak a fehérítés után ajánlatos elkészíteni, semmi esetre sem fordítva. A már meglévő pótlást nem lehet kifehéríteni, csak a fogpótlás cseréje árán, de az újonnan fehérített fogakhoz nagy biztonsággal lehet nagyon hasonló vagy ugyanolyan fogszínt választani, a páciens kívánságának megfelelően.

 

Hófehér fogpótlás
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: