Fogászati hírek

Hírek

A protézis az egyik leghigiénikusabb megoldás az elvesztett fogak pótlására
2021-10-24 10:04:41
Kategória: HírekÁltalában idősebb korban van szükség kivehető protézisre, de előfordul, hogy valaki fiatalon elveszti a fogait és a fogsoron kívül, nem lehet más fogpótlást készíteni. Ez a megoldás hazánkban nem tartozik a legkedveltebb fogászati pótlások közé, pedig az egyik leghigiénikusabb az összes közül. Vannak országok, ahol a páciensek büszkén viselik, némelyek még dicsekednek is vele, és szó sincs arról, hogy eltitkolnák, vagy szégyellnék, hogy műfogsoruk van.


Magunk közt szólva, egy szép fogsor sokkal esztétikusabb, mint egy rosszul elkészített híd, amelyikről lekopott a műanyag vagy lepattant a porcelán. Ehhez persze arra van szükség, hogy a fogsor – ha nem is 100%-ban – de pótolja az elvesztett fogakat.

Előfordul néha, hogy az új fogsor az intenzív rágás következtében megsüllyed és talál olyan érzékeny területet, ahol feltöri az ínyt. Ez nem hiba! Minimális, néhány perces korrekcióval ki lehet javítani és nem érdemes arra várni, hogy majd elmúlik. A fájdalmat nem lehet és nem is kell megszokni.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy lehet-e éjszaka is viselni a protézist. Természetesen lehet, sőt kifejezetten ajánlatos. Akkor jó egy fogsor, ha hiányzik, amikor nincs bent a szájban. Ez alól az éjszakák sem kivételek.

Étkezés után a protézist folyó víz alatt, ha lehet, körömkefével meg kell tisztítani és a szájat sem árt kiöblíteni, mielőtt visszatesszük a fogsort. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha a fogsor eltörött, nem szabad kísérletezni az összeragasztással, hanem szakemberhez kell vinni. Az üzletekben kapható pillanatragasztók ciánt tartalmaznak és ez nagyon veszélyes, az egészséget         
súlyosan károsító méreganyag.

A jó alapanyagokból, jól elkészített protézis évekig megoldja az esztétikai és a fogászati problémákat a páciens számára.       

 


 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: