Fogászati hírek

Hírek

A tartós fogatlanság a szervezetet is megviseli
2022-10-10 09:37:56
Kategória: HírekMég egyetlen fog elvesztése következtében is, de különösen nagyarányú fogatlanság esetén, megkezdődnek a szájban bizonyos lebontódási folyamatok.
Megváltozik a kemény és a lágyrészek aránya, helyzete, funkciója és élettani szerepe.
 


Nagyfokú foghiány esetén – ha már csak két vagy három fog van a szájban, vagy ha egy sincs – a nyelv átveszi a fogak szerepét. Túlságosan megerősödik és megnagyobbodik, benyomul a hiányzó fogak helyére; elfoglalja a fogak helyét. A táplálékot a szervezet csak őrölt állapotban tudja feldolgozni, és – fogak híján – a megerősödött, megkeményedett nyelvnek kell átvennie ezt a szerepet.
Néha a fogatlanság a felelős a rossz alvásért, vagy - az elégtelen rágás következtében jelentkező gyomor panaszokért. 

A fogatlanság másik, jellemző következménye a beszédzavar, amely az elvesztett, vagy hiányos frontfogak miatt alakul ki. A készítendő fogpótlásnál fontos szempont a jó használhatóság mellett a magas szintű esztétikai megjelenés.   

A fogatlanság következtében az állkapocs izület is átalakul, az állkapocs frontális irányba tolódik és kényszerharapásos helyzetbe kerül. Ennek eredménye lehet, a különböző, traumás fogsorzáródás pl. az él- vagy buldog harapás. Ezek a problémák, a legtöbb esetben egy jól elkészített fogpótlással korrigálhatóak.     

A fogpótlásoknál – elsősorban az igényesen kivitelezett munkáknál – elengedhetetlen feltétel, hogy megjelenítse az arc természetes szépségét, harmóniáját, ezáltal visszaadja a páciens önbizalmát, és – nem utolsó sorban – használhatóan pótolja az elvesztett fogakat.          
 

 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: