Fogászati hírek

Hírek

Milyen a szép fogsor
2020-04-24 09:54:02
Kategória: HírekGyakran látunk embereket olyan fogakkal, amelyek egyáltalán nem illenek az arcukhoz.
Néha a TV-ben szereplő hírességek szájában is olyan fogsor van, amivel láthatóan nehezükre esik a beszéd. Legutóbb az egyik kiváló magyar színész mondatainak csak a felét értettem, mert nem tudott beszélni az új fogsorával. Ez azért van, mert a pótlás rosszul lett elkészítve.
 


Vagy a fogak nagysága lett rosszul meghatározva, vagy a száj felöli rész lett rosszul kiképezve, vagy a kettő együttvéve. És ezen – sajnos – az sem változtat, ha egy csomó pénzt kellett érte kifizetni. 
A diszharmóniát, természetesen, a páciens is érzi. Volt olyan eset, hogy a beteg reklamálni próbált és azzal akarták megvigasztalni, hogy sajnos ez már nem a saját foga, ezt így kell elfogadni. Teljességgel hibás felfogás! Ma már minden arctípushoz és harapási formához lehet megfelelően élethű és jól működő fogpótlást készíteni.

Ha műfogsorról van szó, akkor is széles választék áll a páciensek rendelkezésére – úgy színben, mint formában – nem kell kompromisszumot kötni azért, mert „ez csak egy műfogsor”.

Nem az a szép fogsor, amelyik kivilágít az arcból!
Akkor látjuk szépnek valakinek a fogát, ha harmonikusan illeszkedik az arc karakteréhez. Elképzelhető, hogy ha ugyanazt a fogat kézbe vennénk, kicsinek és szögletesnek tűnne de - mivel a fog része vagy éppen kiegészítője arc harmóniájának – a szájban mégis szépnek és esztétikusnak látjuk. Ha e szerint a szempont szerint készül el a fogpótlás, akkor a páciensnek nem esik nehezére megszokni.

A jól elkészített fogpótlás nem csak a beszédben segít, de a közérzetre is jótékony hatással van. A jó megjelenés tudatában feloldódnak a gátlások, a páciens újra magabiztos lesz, mert eltűnnek azok a traumák, amelyek addig kínozták.


                     
                                                                                                   Pika Károly
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: