Fogászati hírek

Hírek

200 éve is fontos volt a szép mosoly
2020-10-10 09:15:49
Kategória: HírekBármilyen hihetetlen, de a fogászat szakértői mintegy kétszáz évvel ezelőtt is már összefüggést kerestek a műfogsorok készítői a fogak formája és az arcforma között. Kezdetben kicsit túlzottak voltak a kutatási eredmények; pl. Flagg philadelphiai fogorvos nézete szerint a fogak formáinak kialakulása bizonyos lelki jelenségekkel
(pl. vérmérséklet) függ össze. A későbbi kutatások aztán túlzottnak tekintették Flagg elméletét, és teljesen megdöntötték.
 


 Igen értékes kutatásokat végzett a fogászat területén dr. L. Williams, aki a legkülönbözőbb emberfajoknál, sőt még emberszabású majmoknál is folytatott beható vizsgálatokat, melyek alapján a fogaknál háromféle alapformát állapított meg; négyszögletest, háromszögletest és tojásdad alakút. Állítását azzal igazolta, hogy ha egy kifejlett középső metszőfogat képzeletben megnagyítva megfordítunk, akkor a fog jobb és bal oldala követi az arc körvonalát, s a fog nyaki ívelése fedi az állcsúcs szélét. Williams elmélete szerint tehát a négyszögletes arcformához négyszögletes, a háromszögleteshez háromszögletű, a kerekded illetve tojásdad alakúnál ovális fogakat kell választanunk. Fontos dolog ez, hiszen könnyebben tud létezni az ember olyan műfogakkal, amely illik az arcához, mint amelyik nem.   

Annak dacára, hogy a fent leírt fogászati elmélet lassan kétszáz éves, mind a mai napig e szempontok szerint történik a formaválasztás és a műfoggyártó cégek, ennek alapján készítik el a különböző méretű és formájú műfogakat.
Fontos még a megfelelő szín kiválasztása. Fogatlan szájban figyelembe kell venni az arcbőr, a szem és a haj színét is. Az sem mindegy, hogy férfi vagy nő a páciens. Nőknél, világos arcbőrűeknél és szőkés hajúaknál, világosabb fogszínt választunk.

Rendkívül nagy választék van műfogakban, ki lehet választani az adott arcnak megfelelő formát. Ami régen csak kompromisszumok árán volt elérhető, ma már nem kell, hogy alku tárgya legyen.  
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: