Fogászati hírek

Hírek

A pácienseket tájékoztatni kell a protézis viselésével járó nehézségekről
2020-06-10 13:52:37
Kategória: HírekElőfordul néha, hogy nem tájékoztatják a pácienst megfelelőképpen a fogsorviseléssel járó nehézségekről. Ez különösen akkor fontos, ha az illetőnek még nem volt protézise


 El kell mondani pl., hogy a fogsort viselő arcvonásai – különösen, ha frontfog hiányt is pótolunk – közvetlenül a behelyezés után merevebbek, idegenebbek lesznek. Az arc mozgásának ez a merevsége napok múlva fokozatosan feloldódik.

Fontos továbbá közölni azt is, hogy a protézissel nem tud azonnal rágni a beteg és ez nem a fogsor hibája. Az új fogsorral, sajnos, újra meg kell tanulni rágni. Ez kevés számú maradék fog, vagy fogatlan száj esetében néha 1-2 hónapot is igénybe vehet.

Előfordulhat az első néhány napban, hogy fokozódik a nyálképződés, esetleg enyhe hányinger jelentkezik. Ez nem hiba és általában egy-két nap alatt megszűnik.

 Bizonyos esetekben, ha a fogsor megsüllyed, feltörheti az ínyt és ez fájdalmat okozhat, melyet a nyomási helyek kiigazításával azonnal korrigálni lehet.
Fontos hangsúlyozni, hogy az ínyfeltörést követően azonnal el kell menni korrekcióra. Nem csak azért, mert felesleges és szükségtelen tűrni a fájdalmat, hanem mert akkor látszik egyértelműen a szájban a sérült terület. Ennek alapján pontosan meghatározható, hogy hol és milyen mértékben kell korrigálni a protézist. A csiszolást követően mindig át kell polírozni a javított részt, mert a sima, fényes felületen nem, vagy csak nehezen tapad meg az ételmaradék és akkor is könnyen eltávolítható.   

 A nyomási helyek kiigazításának, korrekciójának elmulasztása miatt sajnos, sokan nem viselik a protézist és lehet, hogy azért mert nem tudják, hogy a panaszuk néhány perc alatt megszüntethető.         

Pika Károly
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: