Fogászati hírek

Hírek

Ha a koronák és a hidak mellett nem villog fémkapocs
2022-09-24 09:56:22
Kategória: HírekElőfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani az elvesztett rágóképességet, mindenképpen szükség van kivehető pótlás készítésére is.


A kivehető pótlás működőképessége a megtámasztástól és a választott kapocstól függ. A meglévő fogakon megtámasztott fogpótlás összehasonlíthatatlanul kedvezőbben funkcionál, mint a csak az ínyen támaszkodó protézisek. Érdekes tapasztalat, hogy a megtámasztásra igénybe vett fogak sem károsodnak jobban, mint az igénybe nem vett fogak.

Teljes foghiánynál is van lehetőség a rögzítésre, ha a páciens a fogbeültetést választja. A beültetett implantátumokhoz kapcsolódó, kivehető pótlás is stabilan rögzül, nem mozdul el evés közben. Fogbeültetésre az esetek döntő többségében van lehetőség. 

További előnye a kombinált pótlásnak, hogy a kivehető rész rögzítéséhez rejtett kapcsot lehet alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy el lehet készíteni úgy a protézist, hogy nem látszik semmilyen kapocs, a kivehető rész mégis tökéletesen rögzül, nem mozdul el, használat közben is a helyén marad. Tovább védi a fogakat, ha olyan rejtett kapcsot alkalmazunk, amely a lemezházban lévő rugalmas betéttel kapcsolódik a koronához. Ez a megoldás nem terheli meg károsan a meglévő fogakat és mégis tökéletes rögzítettséget biztosít a protézis számára.

További előnye, hogy a rugalmas betétek cserélhetők és így, minden nehézség nélkül, hosszú időn át lehet használni ugyanazt a protézist. Idővel, mikor az ínysorvadás következtében már nem fekszik fel a kivehető rész, akkor sem kell újat csináltatni, mert egy egyszerű alábéleléssel és betét cserével a fogmű teljes biztonsággal tovább hordható.    

 


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: