Fogászati hírek

Hírek

A fogak és az arc egymáshoz való viszonya
2020-08-10 13:39:36
Kategória: HírekBármilyen hihetetlen, de mintegy kétszáz évvel ezelőtt már összefüggést kerestek a műfogsorok készítői a fogak formája és az arcforma között.


Igen értékes kutatásokat végzett dr. L. Williams, aki a legkülönbözőbb embertípusoknál, sőt még emberszabású majmoknál is folytatott beható vizsgálatokat, melyek alapján a fogaknál háromféle alapformát állapított meg; a négyszögletest, a háromszögletűt és a tojásdad alakút. Williams elmélete szerint a négyszögletes arcformához négyszögletes, a háromszögleteshez háromszögletű, a kerekded illetve tojásdad alakúhoz ovális fogakat kell választanunk. Fontos dolog ez, hiszen könnyebben tud létezni az ember olyan műfogakkal, amely illik az arcához, mint amelyik nem.  

 A fent leírt elmélet lassan kétszáz éves. Mind a mai napig e szempontok szerint történik a formaválasztás.
Fontos még a megfelelő szín kiválasztása. Fogatlan szájban figyelembe kell venni az arcbőr, a szem és a haj színét is. Az sem mindegy, hogy férfi vagy nő a páciens. Nőknél, világos arcbőrűeknél és szőkés hajúaknál, világosabb fogszínt választunk.

Rendkívül nagy a választék, ki lehet választani az adott arcnak megfelelő formát. Ami régen csak kompromisszumok árán volt elérhető, ma már nem kell, hogy alku tárgya legyen. Pika Károly
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: