Fogászati hírek

Hírek

A fogpótlásnak viselnie a terhelést.
2021-10-24 10:06:48
Kategória: HírekEltörik, lepattan, használhatatlanná válik, és még fáj is. Eltekintve attól, amikor a felsorolt fogászati panaszok már az első pillanattól jelen vannak, a tüneteket általában megelőzi valami, amit akár figyelmeztetésnek is felfoghatunk pl.; napok óta fáj a koronás vagy a tömött fog, vagy tör a fogsor. A koronás – vagy tömött fog azért fáj, mert a korona vagy tömés nem zárja már el olyan pontosan a fogat az ételmaradéktól, mint korábban. A fogsor, aminek korábban semmi baja nem volt most azért tör, mert már rég alá kellett volna bélelni.    


A fogpótlás feladata, hogy visszaadja az arc szépségét, természetességét, megszüntesse a foghiány következtében létrejött zavarokat és helyreállítsa a rágószerv funkcionális egységét, de erre csak akkor képes, ha a probléma időben kerül szakember elé.

Egyetlen fogpótlás sem károsíthatja működés közben a maradék fogazatot, a nyálkahártya csontalapzatát valamint a szájüreg egyéb lágyrészeit. Ennek a feltétele, hogy a fogmű viselni tudja a rágónyomás terheit és az alakja őrlésre alkalmas legyen.

Megfelelően ellenálló, szilárd és kemény anyagra van szükség azért, hogy a műfog a rágás hatására az alakját ne változtassa meg és kopásálló legyen.

Úgy a rögzített, mint a kivehető pótlásoknál egyaránt fontos, hogy a fogak formája igazodjon a maradék fogakhoz, illetve az adott szituáció okozta anatómiai formához.

A rögzített pótlásoknak, illetve a kombinált pótlásoknak nagy pontossággal kell illeszkedniük a beragasztott koronákhoz. Fontos követelmény, hogy szilárdan legyenek rögzítve, erős húzó, nyomó és oldalirányú erővel szemben is ellenálljon és a helyzetét ne változtassa.

A túlterhelés megakadályozása érdekében a fogpótlásnak a lehetőség szerint egyenletesen kell elosztania a terhelést a maradék fogakon úgy, hogy ne csökkentse, hanem fokozza a maradék fogak teherbíró képességét. Olyan fogpótlást kell tehát készíteni, amely képes pótolni a természetes fogakat és a nyálkahártya elvesztett vagy megváltozott részeit és vissza tudja állítani az arc teltségét és harmóniáját.
 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: