Fogászati hírek

Hírek

Egy fogat se veszítsünk el!
2022-08-10 09:32:22
Kategória: HírekA fogak szerepének, feladatának kiteljesedése miatt, változtak a fogpótlásokkal szemben támasztott elvárások. A működőképesség mellett, igen fontos a magas szintű esztétikai megjelenés is.


A páciensek főként a foghiány esztétikai hátrányát és a fogatlanság következtében kialakult beszédzavart érzékelik. Különösen igaz ez kevés fog elvesztése esetén, amikor a rágóképesség csökkenése alig érzékelhető. Tehát a fogpótlásokkal szembeni igény elsősorban esztétikai, holott a foghiány, végső fokon rágóképesség-csökkenéshez, a rágószerv működési egységének részleges vagy teljes megszűnéséhez vezet.
Igazság szerint, már egyetlen fog elvesztése is csökkenti a rágóképességet. E tekintetben a legnagyobb rágófognak, illetve a közvetlenül előtte elhelyezkedő kisőrlőfognak van jelentősége. A metszőfog elvesztése elsősorban esztétikai jelentőségű, de megnehezíti a leharapást, az étel feldarabolásának műveletét.

Igen lényeges megemlíteni, hogy a kóros fogelmozdulás és a fogak túlterhelése az egy-két fog elvesztésének a következménye. Egyetlen fog eltávolítását követően is megbomlik az egymással szorosan érintkező fogak egysége és a fogak oldalirányba kezdenek eldőlni. A dőlt fogakat viszont már fokozottan érik káros, oldalirányú hatások. A foghiány azonban nem csak az azonos fogívet, hanem a szemben lévő fogívet is károsítja: a szemben lévő fog nem tud részt venni a rágásban, ezáltal kiemelkedik a helyéből, meglazul és a helyzete kórosan megváltozik.        

Mivel a készülő fogpótlásnak ezeket a szempontokat mind figyelembe kell vennie, igen komoly felkészültséget igényel összehangolni a páciens igényeit a szakmai követelményekkel, viszont az elváltozásokat, egy idejében elkészített, jó minőségű fogpótlással meg tudjuk akadályozni.

 


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: