Fogászati hírek

Hírek

Amikor kiesik az ember szájából a protézis
2022-10-24 10:02:01
Kategória: HírekElőfordul néha, hogy az elkészült fogsor szélei túl hosszúak és ezzel előnytelenül megváltoztatják az arcvonásokat, pl. a felső ajkak kidudorodnak, az orr alatti rész úgy néz ki, mintha ki lenne tömve valamivel. A túlterjesztéssel az lenne a cél, hogy a fogsor jobban kapaszkodjon illetve, hogy a rágónyomás minél nagyobb felületen legyen elosztva. A baj az, hogy éppen az ellenkező hatás érvényesül; a szájmozgató izmoknak a túlterjesztett szélek útban vannak és működés közben lelökődik a fogsor.


Az alsó protézis felemelkedik, a felső pedig lemozdul. Ez általában a legkellemetlenebb helyzetekben szokott előfordulni.
Néha a túl hosszú szélek fájdalmasan feltörik az ínyt és így sokkal nehezebb megszokni a fogsort.  

Kétségtelen, hogy az új protézis esetében szükség van valamennyi időre ahhoz, hogy megszokja a páciens a beszédet és a rágást, de ez csak akkor lehetséges, ha a fogsor stabil, megbízhatóan rögzül a szájban és nem kell attól tartani, hogy elmozdul vagy valamelyik pillanatban kiesik az ember szájából, nem beszélve a fájdalomról amit túlterjesztett szélek okoznak. 

Ugyanez a bizonytalanság tapasztalható a jó néhány éves protézisek esetében is. A túlhordott protézis már nem fekszik fel tökéletesen az ínyre és állandó problémát okozhat vagy okoz is, pl. eltörik és javíttatni kell, vagy egyszerűen kiesik a szájból használat közben. Némely esetben, ha a protézis nem túl régi, megoldást jelenthet az alábélelés és nincs szükség új fogsorra, de 4-6-8 éves vagy még régebbi protézisek esetében elkerülhetetlen az új készítése. A stabilitáson kívül azért is szükséges az új protézis, mert az íny megváltozott, a sorvadás következtében a fogsor megsüllyedt és sem esztétikailag sem funkcionálisan nem tölti be a feladatát. Az elkopott rágófelület sem képes a táplálékot megőrölni és a rosszul megrágott vagy egészben lenyelt étel gyomor panaszokat okozhat, amely más egyéb betegségek kialakulásához vezethet.          

 

    
 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: