Fogászati hírek

Hírek

Mit várhatunk el a jó fogpótlástól
2022-11-24 10:16:01
Kategória: Hírek„Rendbe hozatnám a fogaimat, de félek, hogy nem tudom megszokni új pótlást. Egyáltalán – milyennek kell lenni egy jó fogpótlásnak?” Naponta vetődnek fel az emberekben ezek a kérdések, mielőtt elhatározzák magukat. Viszont – ha a fogsor nem olyan, mint amilyet vártak, kész a csalódás. Előfordul, hogy a pótlás készítése során történik hiba, de van úgy, hogy a páciens nincs megfelelően tájékoztatva műfog viselésének hátrányairól csak az előnyeiről. Mindkettőt el kell mondani, mielőtt a munkához hozzákezdenénk.


Beszéljünk most arról, hogy mi is a jó fogpótlás feladata?
Elsősorban az, hogy helyreállítsa az elvesztett rágóképességet, korrigálja a fogatlanság okozta torzult arcvonásokat, kímélje az állkapocs izületet, a nyálkahártyát és a környező lágyrészeket. Lényeges az, hogy a páciens visszanyerje az önbizalmát és – sok esetben – az elvesztett munkaképességét.

Most néhány szót arról, hogy hogyan lehet elérni azt, hogy jó fogpótlásunk legyen.

A siker egyik fontos feltétele, hogy megfelelő fogformát válasszunk, és helyesen legyen meghatározva a szájban a fogak helyzete! A helyükön legyenek a rágófogak, mert ez alapvető feltétele annak, hogy tudjon rágni a páciens vagy, hogy mennyi látszik a metszőkből beszéd közben? Nem esztétikus, pl. ha beszéd vagy mosoly közben vastagon látszik a műíny.
A másik fontos dolog, hogy pontosan feküdjön az ínyre a pótlás; ne billegjen össze-vissza, ne menjen állandóan alá az étel, mert az ilyen fogsort nem lehet megszokni.

Mindazonáltal azt is el kell mondani, hogy nem tudjuk 100 százalékban pótolni az elvesztett fogak hiányát. Különösen igaz ez a kivehető pótlásokra: a csontban stabilan rögzülő, saját fogakkal nem veheti fel a versenyt a legjobb minőségű kivehető pótlás sem. Nem is azért kell pótoltatni a hiányokat, mert akkor majd olyan lesz, mintha kinőttek volna a fogaink, hanem mert a fogatlanság, minél tovább tart annál több gondot okoz úgy az étkezésben, a megjelenésben, mint a beszédben. Ha az ételt nem tudjuk megrágni, akkor gyomor panaszok jelentkeznek, amelyek további problémákhoz vezetnek. Másrészt, minél tovább fogatlan valaki, annál nehezebben szokja majd meg a műfogait.

A sikeres fogpótlás feladata tehát, a rágóképesség helyreállítása, az arc harmóniájának, ez által az esztétikai megjelenésnek visszaszerzése és az elvesztett fogak által okozott trauma kezelése.

 


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: