Fogászati hírek

Hírek

A kivehető fogpótlások stabilitása
2020-08-24 10:48:22
Kategória: HírekFogatlan száj esetében lehetőség van implantátum beültetésére. Fogászat szempontjából beültetések, implantátumok száma az esetek többségében attól függ, hogy a páciensnek milyenek az anyagi lehetőségei. Természetesen minél több fogat tudunk pótolni beültetéssel, annál biztosabbak lehetünk a készülő fogpótlás stabilitásában. Az elkészült fogmű lehet rögzített vagy rögzített és kivehető együttvéve.


A műtétet követően egy kivehető fogsort kap a páciens, amelyet az implantátum becsontosodásáig tud használni. A protézis karbantartása megegyezik az egyéb kivehető fogsorokéval, vagyis étkezés után folyóvíz alatt, körömkefével jól meg kell mosni, a szájat ki kell öblíteni, azután a fogsort vissza lehet tenni. Éjszaka sem kell kivenni a protézist, ha napközben nem okozott különösebb problémát, akkor nyugodtan bent lehet tartani. A becsontosodás általában 3-6 hónap alatt befejeződik, utána el lehet készíteni a végleges pótlást.

Az implantátumra készülő fogpótlások alapja készülhet nemes ill. nem nemes fémből egyaránt. A nem nemes fémek között is megkülönböztetünk króm és nikkel mentes fémeket az általánosan használt króm-kobalt ötvözetektől.
A nemes fémből készült pótlásokhoz különleges aranyötvözetet használunk, amely szájállóbb és a leginkább szövetbarát az összes többi fémalapú fogpótlás között.
Azt, hogy mikor, melyik fémből készül a pótlás, a páciens érzékenysége határozza meg.
 
Ma már az implantátummal kombinált fogpótlások – a kivehető protézisekkel egyenértékűen – tartósak és teljes biztonsággal hordhatók, nagyfokú rögzítést biztosítva a fogatlan szájban a kivehető fogpótlások számára.

 

Kivehető fogpótlás
 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: