Fogászati hírek

Hírek

Amit a fogpótlásokról tudni kell.
2023-01-10 10:44:20
Kategória: HírekHa valaki elhatározta, hogy rendbe teteti hiányos fogsorát nem árt ha tudja, hogy milyen módon lehet azt karbantartani. Egyrészt, mert a magán fogászat laborban készült fogpótlásnak nem csekély ára van, másrészt amilyen örömet okozhat egy jól sikerült fogpótlás, olyan károkat okoz a nem megfelelő gondozás.


Idős korban általában kivehető fogsorra van szükség.

A protézist étkezés után ajánlatos kivenni és folyóvíz alatt, ha lehet körömkefével, alaposan meg kell mosni. Nem árt a szájat is jól kiöblíteni mielőtt visszatennénk a fogsort. Bizonyos időközönként, a gyógyszertárakban kapható fertőtlenítő tabletták által higított folyadékban fertőtleníteni kell a protézist.

Ha a kivehető pótlás eltörött, semmiképpen sem szabad összeragasztani pillanatragasztóval. Az ilyen ragasztók alapanyaga ciánt tartalmaz, amely súlyosan károsítja az egészséget!

Ha korona vagy híd van a szájban, az is folyamatos „karbantartást” igényel. Általában elég a rendszeres és alapos fogmosás, de arra mindig vigyázni kell, hogy a pótfogak alatt valamint a meglévő és a pótfogak között ne maradjon ételmaradék. Az így megrekedt szennyeződés gyulladáshoz, ínysorvadáshoz és végső soron a pótlás cseréjéhez vagy elvesztéséhez vezet.
Ügyeljünk arra, hogy a fogkefével ne vízszintesen, hanem függőleges irányban masszírozzuk az ínyt. Ha a koronáról lesorvadt az íny azonnal szakemberhez kell fordulni, mert az így károsodott fogak begyulladhatnak és végül ki kell húzni őket.

Fogpótlás készítésekor ajánlatos megismerkedni a fogtechnikussal is. Nagy segítséget jelent a laboratóriumnak, ha ismeri az arckaraktert és az esetleges fonetikai sajátosságokat.

Az általunk készített fogpótlások sikerének a záloga, hogy a páciens először a fogtechnikai labort keresi fel és elmondja, hogy milyen fogpótlásra tart igényt. Ezt követően panoráma röntgent készíttetünk és elkísérjük a fogorvoshoz vagy szájsebészhez, az adott terület specialistájához. Együtt beszéljük meg, hogy mi a legjobb megoldás és azután kezdünk hozzá a munkához. Minden munkafázisnál elvégezzük a szükséges próbákat. A kész fogpótlás akkor kerül átadásra, ha technikailag kifogástalan és megegyezik a beteg elképzeléseivel.

Végül részletesen elmagyarázzuk a páciensnek, hogyan tartsa karban a fogpótlást a továbbiakban. Ezzel a munkamódszerrel értük el azt, hogy a nálunk készült fogpótlások hosszú távon tartósan és biztonságosan hordhatók.

 

Fogászat
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: