Fogászati hírek

Hírek

Koronákkal vagy híddal kombinált lemezes fogpótlás

Előfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani, szükség van kivehető pótlás készítésére is. A meglévő fogakon megtámasztott fogpótlás kedvezőbben funkcionál, mint a csak az ínyen támaszkodó protézisek.
Esztétikus műanyag fogsorok
2021-03-24 08:28:47

Hírek

A fogászat mindennapjai során gyakran találkozunk olyan fogsorokkal, amelyeknél a műfogak rágófelszíne alaposan elkopott, szinte teljesen sima. Ezek a protézisek általában nem fekszenek fel az ínyre sem tökéletesen, ezért könnyebben eltörnek.Az egészséges élet és a szép arc harmóniájának a feltétele a jó fogpótlás
2020-12-25 08:17:37

Hírek

A tartós fogatlanság megviseli a szervezetet. Már egyetlen fog elvesztése következtében megkezdődnek a szájban bizonyos lebontódási folyamatok. Megváltozik a kemény és a lágyrészek aránya és élettani szerepe.


Bosszantó dolog
2020-12-10 09:43:56

Hírek

A protézist viselők egyik nagy átka, ha eltörik a protézisük. Ráadásul ez rendszerint akkor következik be, amikor a legkevésbé számítanak rá. Néha a legkellemetlenebb helyzetekben, társaságban vagy nyilvános helyen, esetleg üdüléskor, amikor még arra sincs lehetőség, hogy egy közeli fogászat rendelését felkeressék.Mikor kell fogpótlást készíttetni
2020-11-26 09:02:49

Hírek

Kevesen tudják, hogy nem kell minden esetben fogpótlást készíteni akkor, ha elveszítjük egy fogunkat – viszont, készülhet fogpótlás olyankor is, amikor nincs foghiány.   
Fogpótlást  a fogászat szempontjából készíteni akkor indokolt, ha a fog elvesztése azonnali károsodást okoz vagy, ha a foghiány következtében későbbi károsodások várhatók.
 A fogpótlások közül a legszebb és legmegbízhatóbb a porcelán fogpótlás
2020-11-11 08:43:51

Hírek

Ha valakinek fogpótlásra van szüksége, akkor rögzített pótlást szeretne, amely elmozdulás nélkül, fixen ül a szájban. A rögzített pótlásoknak – azon belül is a fémkerámia pótlásoknak – a technika fejlődésével igen széles skálája alakult ki. Léteznek a hagyományos eljárással készült fémkerámia pótlások, ez ma a legelterjedtebb fix pótlás.


Egyre tökéletesedő fogpótlások
2020-10-24 13:26:23

Hírek

Előfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani, szükség van kivehető pótlás készítésére is.


A fémmentes fogpótlások
2020-10-24 10:57:10

Hírek

„Teljesen tönkretette az ép fogamat a kapocs!” „Állandóan érzek valami fémes ízt…” Olyan, mintha elvásott volna a fogam…” Gyakran hallunk ilyen és ehhez hasonló panaszokat azoktól, akiknek valamilyen „fémes” fogpótlás van a szájában.200 éve is fontos volt a szép mosoly
2020-10-10 09:15:49

Hírek

Bármilyen hihetetlen, de a fogászat szakértői mintegy kétszáz évvel ezelőtt is már összefüggést kerestek a műfogsorok készítői a fogak formája és az arcforma között. Kezdetben kicsit túlzottak voltak a kutatási eredmények; pl. Flagg philadelphiai fogorvos nézete szerint a fogak formáinak kialakulása bizonyos lelki jelenségekkel
(pl. vérmérséklet) függ össze. A későbbi kutatások aztán túlzottnak tekintették Flagg elméletét, és teljesen megdöntötték.
 Az arc, és a beszéd harmóniája
2020-09-09 09:49:52

Hírek

A jó fogpótlás megszépíti az életet, a rossz megkeseríti. Valamikor a fogak feladata az étel feldarabolása és megőrlése volt, a mai konyhatechnika, viszont, szinte nélkülözhetővé teszi a fogakat. Nem nélkülözhető a szerepük azonban a helyes beszédben és a jó megjelenésben, a beszédhangok képzésében és megformálásában, különösen az úgynevezett foghangok kiejtésében.
 A kivehető fogpótlások stabilitása
2020-08-24 10:48:22

Hírek

Fogatlan száj esetében lehetőség van implantátum beültetésére. Fogászat szempontjából beültetések, implantátumok száma az esetek többségében attól függ, hogy a páciensnek milyenek az anyagi lehetőségei. Természetesen minél több fogat tudunk pótolni beültetéssel, annál biztosabbak lehetünk a készülő fogpótlás stabilitásában. Az elkészült fogmű lehet rögzített vagy rögzített és kivehető együttvéve.Archiv cikkek