Fogászati hírek

Hírek

Esztétikus műanyag fogsorok

A fogászat mindennapjai során gyakran találkozunk olyan fogsorokkal, amelyeknél a műfogak rágófelszíne alaposan elkopott, szinte teljesen sima. Ezek a protézisek általában nem fekszenek fel az ínyre sem tökéletesen, ezért könnyebben eltörnek.

200 éve is fontos volt a szép mosoly
2020-10-10 09:15:49

Hírek

Bármilyen hihetetlen, de a fogászat szakértői mintegy kétszáz évvel ezelőtt is már összefüggést kerestek a műfogsorok készítői a fogak formája és az arcforma között. Kezdetben kicsit túlzottak voltak a kutatási eredmények; pl. Flagg philadelphiai fogorvos nézete szerint a fogak formáinak kialakulása bizonyos lelki jelenségekkel
(pl. vérmérséklet) függ össze. A későbbi kutatások aztán túlzottnak tekintették Flagg elméletét, és teljesen megdöntötték.
 Az arc, és a beszéd harmóniája
2020-09-09 09:49:52

Hírek

A jó fogpótlás megszépíti az életet, a rossz megkeseríti. Valamikor a fogak feladata az étel feldarabolása és megőrlése volt, a mai konyhatechnika, viszont, szinte nélkülözhetővé teszi a fogakat. Nem nélkülözhető a szerepük azonban a helyes beszédben és a jó megjelenésben, a beszédhangok képzésében és megformálásában, különösen az úgynevezett foghangok kiejtésében.
 A kivehető fogpótlások stabilitása
2020-08-24 10:48:22

Hírek

Fogatlan száj esetében lehetőség van implantátum beültetésére. Fogászat szempontjából beültetések, implantátumok száma az esetek többségében attól függ, hogy a páciensnek milyenek az anyagi lehetőségei. Természetesen minél több fogat tudunk pótolni beültetéssel, annál biztosabbak lehetünk a készülő fogpótlás stabilitásában. Az elkészült fogmű lehet rögzített vagy rögzített és kivehető együttvéve.A fogak és az arc egymáshoz való viszonya
2020-08-10 13:39:36

Hírek

Bármilyen hihetetlen, de mintegy kétszáz évvel ezelőtt már összefüggést kerestek a műfogsorok készítői a fogak formája és az arcforma között.


A fémlemezzel kombinált fogpótlások
2020-07-24 13:35:50

Hírek

A tapasztalat azt mutatja, hogy a merev elhorgonyzás nem károsítja jobban, sőt kevésbé károsítja a maradék fogakat, mint a rugalmas elhorgonyzás.


A fogpótlások károsító hatása
2020-07-10 13:43:35

Hírek

A fogpótlásokkal szemben támasztott egyik alapkövetelmény, hogy ne károsítsa a szájképleteket.


A mélyharapás kezelhető
2020-06-23 13:47:06

Hírek

Napjainkban a megváltozott táplálkozási szokások miatt egyre ritkábban találkozunk olyan fogsorral, ahol a harapássüllyedés az egészséges és természetes kopás eredményeként jött volna létre. Létezik ellenben a születési rendellenesség okozta mélyharapás illetve a fogak elvesztése okozta harapássüllyedés.


A pácienseket tájékoztatni kell a protézis viselésével járó nehézségekről
2020-06-10 13:52:37

Hírek

Előfordul néha, hogy nem tájékoztatják a pácienst megfelelőképpen a fogsorviseléssel járó nehézségekről. Ez különösen akkor fontos, ha az illetőnek még nem volt protézise


A tartós fogatlanság a szervezetet is megviseli
2020-05-24 13:56:28

Hírek

Még egyetlen fog elvesztése következtében is, de különösen nagyarányú fogatlanság esetén, megkezdődnek a szájban bizonyos lebontódási folyamatok. Megváltozik a kemény és a lágyrészek aránya, helyzete, funkciója és élettani szerepe.


A protézis az egyik leghigiénikusabb megoldás az elvesztett fogak pótlására
2020-05-12 13:49:46

Hírek

Általában idősebb korban van szükség kivehető protézisre, de előfordul, hogy valaki fiatalon elveszti a fogait és a fogsoron kívül, nem lehet más fogpótlást készíteni. Ez a megoldás nálunk nem tartozik a legkedveltebb pótlások közé, pedig az egyik leghigiénikusabb az összes közül. Vannak országok, ahol a páciensek büszkén viselik, némelyek még dicsekednek is vele, és szó sincs arról, hogy eltitkolnák, vagy szégyellnék, hogy műfogsoruk van.


Archiv cikkek