Fogászati hírek

Hírek

Ha a koronák és a hidak mellett nem villog fémkapocs

Előfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani az elvesztett rágóképességet, mindenképpen szükség van kivehető fogpótlás készítésére is.

A fogpótlás anyagai
2023-01-24 11:02:05

Hírek

A szájba tartósan beépülő fogpótlások esetében rendkívül fontos a biokompatibilitás. Ez fogászati nyelvről lefordítva azt jelenti, hogy az elkészült fogmű tökéletesen kell, hogy alkalmazkodjon az emberi szervezet követelményeihez. Semmi módon nem irritálhatja a nyálkahártyát, nem okozhat szájégést, nem keletkezhet elváltozás a szájban és nem zavarhatja az anyagcserét.Amit a fogpótlásokról tudni kell.
2023-01-10 10:44:20

Hírek

Ha valaki elhatározta, hogy rendbe teteti hiányos fogsorát nem árt ha tudja, hogy milyen módon lehet azt karbantartani. Egyrészt, mert a magán fogászat laborban készült fogpótlásnak nem csekély ára van, másrészt amilyen örömet okozhat egy jól sikerült fogpótlás, olyan károkat okoz a nem megfelelő gondozás.
A mélyharapás kezelhető
2022-12-24 10:23:47

Hírek

Napjainkban a megváltozott táplálkozási szokások miatt egyre ritkábban találkozunk olyan fogsorral, ahol a harapássüllyedés az egészséges és természetes kopás eredményeként jött volna létre. Létezik ellenben a születési rendellenesség okozta mélyharapás illetve a fogak elvesztése okozta harapássüllyedés.


Mit várhatunk el a jó fogpótlástól
2022-11-24 10:16:01

Hírek

„Rendbe hozatnám a fogaimat, de félek, hogy nem tudom megszokni új pótlást. Egyáltalán – milyennek kell lenni egy jó fogpótlásnak?” Naponta vetődnek fel az emberekben ezek a kérdések, mielőtt elhatározzák magukat. Viszont – ha a fogsor nem olyan, mint amilyet vártak, kész a csalódás. Előfordul, hogy a pótlás készítése során történik hiba, de van úgy, hogy a páciens nincs megfelelően tájékoztatva műfog viselésének hátrányairól csak az előnyeiről. Mindkettőt el kell mondani, mielőtt a munkához hozzákezdenénk.


Amikor kiesik az ember szájából a protézis
2022-10-24 10:02:01

Hírek

Előfordul néha, hogy az elkészült fogsor szélei túl hosszúak és ezzel előnytelenül megváltoztatják az arcvonásokat, pl. a felső ajkak kidudorodnak, az orr alatti rész úgy néz ki, mintha ki lenne tömve valamivel. A túlterjesztéssel az lenne a cél, hogy a fogsor jobban kapaszkodjon illetve, hogy a rágónyomás minél nagyobb felületen legyen elosztva. A baj az, hogy éppen az ellenkező hatás érvényesül; a szájmozgató izmoknak a túlterjesztett szélek útban vannak és működés közben lelökődik a fogsor.


A tartós fogatlanság a szervezetet is megviseli
2022-10-10 09:37:56

Hírek

Még egyetlen fog elvesztése következtében is, de különösen nagyarányú fogatlanság esetén, megkezdődnek a szájban bizonyos lebontódási folyamatok. Megváltozik a kemény és a lágyrészek aránya, helyzete, funkciója és élettani szerepe.


Ha a koronák és a hidak mellett nem villog fémkapocs
2022-09-24 09:56:22

Hírek

Előfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani az elvesztett rágóképességet, mindenképpen szükség van kivehető pótlás készítésére is.


Koronáknál, hidaknál az egyik legfontosabb a pontos ínyszéli záródás
2022-09-10 09:51:48

Hírek

A fogpótlás feladata, hogy a foghiány okozta zavarokat megszüntesse és a rágószerv működési egységét helyreállítsa. Egyaránt érvényes ez kivehető illetve a rögzített fogpótlásokra.


Mikor kell fogpótlást készíttetni
2022-08-23 09:40:32

Hírek

Kevesen tudják, hogy nem kell minden esetben fogpótlást készíteni akkor, ha elveszítjük egy fogunkat – viszont, készülhet fogpótlás olyankor is, amikor nincs foghiány.   
Fogpótlást készíteni akkor indokolt, ha a fog elvesztése azonnali károsodást okoz vagy, ha a foghiány következtében későbbi károsodások várhatók.
 Egy fogat se veszítsünk el!
2022-08-10 09:32:22

Hírek

A fogak szerepének, feladatának kiteljesedése miatt, változtak a fogpótlásokkal szemben támasztott elvárások. A működőképesség mellett, igen fontos a magas szintű esztétikai megjelenés is.


Archiv cikkek