Fogászati hírek

Hírek

Problémát okozhatnak a különböző fémek a szájban

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a fogászat páciensei és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben keresnék.  

A szép és hosszú távon megbízható fogpótlás
2022-04-10 13:42:41

Hírek

Sokan nem tudják, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására. Rögzített pótlás akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre.


Michelangelo a fogászatban
2022-03-25 14:26:37

Hírek

A Michelangelo Integrál fogak az esztétikus megjelenést és a természetes arányokat ugyanolyan tökéletesen tudják visszaadni, mint Michelangelo Buonarotti. A kiváló festő és szobrászművész freskói, festményei és szobrai megalkotásánál a természet tökéletességét tekintette mértékadónak. Gondoljunk csak a Sixtusi kápolna freskójára, a Dávid szoborra, vagy a csodálatos Piétára. Nem hiszem, hogy ember valaha is alkothatott volna tökéletesebbet.


Néha a hírességek sem tudnak beszélni az új fogaikkal
2022-02-26 08:55:58

Hírek

Gyakran látunk embereket olyan fogakkal, amelyek egyáltalán nem illenek az arcukhoz. Néha híres emberek szájában van olyan fogsor, amivel láthatóan nehezükre esik a beszéd. Legutóbb az egyik kiváló magyar színész mondatainak is csak a felét értettem, mert nem tudott beszélni az új fogsorával.


A fogpótlásnak viselnie kell a terhelést.
2022-02-12 09:15:56

Hírek

Eltörik, lepattan, használhatatlanná válik, és még fáj is. Eltekintve attól, amikor a felsorolt panaszok már az első pillanattól jelen vannak, a tüneteket általában megelőzi valami, amit akár figyelmeztetésnek is felfoghatunk pl.; napok óta fáj a koronás vagy a tömött fog, vagy tör a fogsor. A fog azért fáj, mert a korona vagy tömés nem zárja már el olyan pontosan a fogat az ételmaradéktól, mint korábban. A fogsor pedig, aminek korábban semmi baja nem volt, most azért tör, mert már rég alá kellett volna bélelni.


Problémát okozhatnak a különböző fémek a szájban
2022-01-24 10:10:02

Hírek

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a páciensek és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben keresnék.


A teljes protézis viselésének akadályai
2022-01-11 08:22:01

Hírek

Az alsó-felső kivehető protézisek viselői gyakran panaszkodnak, hogy a fogsor behelyezése után nincs elég hely a nyelvük számára. Ehhez tudni kell, hogy tartós fogatlanság esetén a nyelv megnagyobbodik, benyomul a fogak helyére, megkeményedik és igyekszik átvenni a fogak szerepét. Az ilyen esetekben tájékoztatni kell a pácienst arról, hogy időbe telik amíg a nyelv visszanyeri eredeti funkcióját és hozzászokik a protézis viseléséhez.


A fogpótlásnak viselnie a terhelést.
2021-10-24 10:06:48

Hírek

Eltörik, lepattan, használhatatlanná válik, és még fáj is. Eltekintve attól, amikor a felsorolt fogászati panaszok már az első pillanattól jelen vannak, a tüneteket általában megelőzi valami, amit akár figyelmeztetésnek is felfoghatunk pl.; napok óta fáj a koronás vagy a tömött fog, vagy tör a fogsor. A koronás – vagy tömött fog azért fáj, mert a korona vagy tömés nem zárja már el olyan pontosan a fogat az ételmaradéktól, mint korábban. A fogsor, aminek korábban semmi baja nem volt most azért tör, mert már rég alá kellett volna bélelni.    A protézis az egyik leghigiénikusabb megoldás az elvesztett fogak pótlására
2021-10-24 10:04:41

Hírek

Általában idősebb korban van szükség kivehető protézisre, de előfordul, hogy valaki fiatalon elveszti a fogait és a fogsoron kívül, nem lehet más fogpótlást készíteni. Ez a megoldás hazánkban nem tartozik a legkedveltebb fogászati pótlások közé, pedig az egyik leghigiénikusabb az összes közül. Vannak országok, ahol a páciensek büszkén viselik, némelyek még dicsekednek is vele, és szó sincs arról, hogy eltitkolnák, vagy szégyellnék, hogy műfogsoruk van.A nem megfelelő megmunkálás, vagy anyaghiba okozta kellemetlenségek
2021-10-10 10:11:55

Hírek

Előfordul, hogy az első pillanattól kezdve folyamatos szájégést okoz a protézis. Ennek az az oka, hogy a protézis alaplemezében a nyálkahártyát irritáló folyadék maradt, amelynek folyamatos párolgása okozza a kellemetlen, égető érzést. Az ilyen fogsort nem szabad használni, mert a későbbiekben komoly egészségkárosodást okozhat.


Az eredeti fogszín ill. fogforma megváltoztatása
2021-08-24 09:44:16

Hírek

Fogpótlás készítésénél rendkívül fontos tényező, hogy a készülő új pótlás harmonikusan illeszkedjen az archoz és ne térjen el alapvetően a természetes fogazattól.
Mielőtt a fogászat elkezdené a fogpótlás készítését tájékozódnunk kell a páciens kívánságáról. Különösen akkor fontos ez, ha a páciens az eredetinél szebb, más formájú vagy színű fogakat szeretne. Jó támpont, ha készült minta az eredeti fogakról mielőtt kihúzásra kerültek volna, vagy létezik olyan fotó ahol láthatóak az eredeti fogak.
 Archiv cikkek