Fogászati hírek

Hírek

Mit várhatunk el a jó fogpótlástól

„Rendbe hozatnám a fogaimat, de félek, hogy nem tudom megszokni új pótlást. Egyáltalán – milyennek kell lenni egy jó fogpótlásnak?” Naponta vetődnek fel az emberekben ezek a kérdések, mielőtt elhatározzák magukat. Viszont – ha a fogsor nem olyan, mint amilyet vártak, kész a csalódás. Előfordul, hogy a pótlás készítése során történik hiba, de van úgy, hogy a páciens nincs megfelelően tájékoztatva műfog viselésének hátrányairól csak az előnyeiről. Mindkettőt el kell mondani, mielőtt a munkához hozzákezdenénk.
Problémát okozhatnak a különböző fémek a szájban
2022-07-23 09:29:55

Hírek

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a fogászat páciensei és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben keresnék.  Esztétikus műanyag fogsorok
2022-07-10 09:25:09

Hírek

Mindennapi fogászati munkánk során gyakran találkozunk olyan fogsorokkal, amelyeknél a műfogak rágófelszíne alaposan elkopott, szinte teljesen sima. Ezek a protézisek általában nem fekszenek fel az ínyre sem tökéletesen, ezért könnyebben eltörnek. Az ilyen műfogsor természetesen nem alkalmas arra, hogy az ételt maradéktalanul megőrölje és a gyomor számára könnyen emészthető péppé alakítsa. Az egy darabban lenyelt táplálék pedig, a legkülönbözőbb gyomor és emésztési zavarokat okozhatja.A fogpótlásoknál több lehetőség közül választhatunk
2022-06-23 09:21:08

Hírek

Ha valakinek fogpótlásra van szüksége, általában rögzített pótlást szeretne, ami beszéd vagy rágás közben nem mozdul el. Erre akkor van lehetőség, ha vannak még meglévő fogak. Ha már nincsenek, akkor megpróbálkozhatunk a fogbeültetéssel. Az utóbbi időben egyre többen választják az implantátumot, mint fogászati megoldást azért, hogy megmeneküljenek a kivehető protézistől. Ez részben örvendetes, mert azt jelenti, hogy egyre többen bíznak a fogbeültetésben. Másrészt viszont, úgy tűnik, hogy a kivehető protézis még mindig csak másodrendű megoldás a páciensek szemében. A fogak elvesztése nem mindig függ össze a korral, vagy az elhanyagoltsággal. Néha genetikai okok miatt veszítik el a páciensek a fogaikat és a csontállomány nem bírja el minden esetben az implantációt.  Egy vagy több darabból készüljön a fogpótlás?
2022-06-10 09:25:24

Hírek

Sokszor felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb fogászati megoldás; ha a híd egy darabból készül, vagy ha több részletben. Ha a fogak erősek, jó állapotúak és esztétikai okok miatt lettek lecsiszolva, akkor az a legjobb és a legszebb megoldás, ha a koronák külön-külön készülnek el. Így, ha a későbbiek során bármelyik fog meghibásodik, nem kell az egész pótlást lecserélni és sokkal jobban visszaadja a természetes fog hatását.Nem mindig készülhet rögzített fogpótlás
2022-05-27 10:19:40

Hírek

Sokan nem tudják, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására. Rögzített pótlás akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre és az állapotuk elég stabil ahhoz, hogy elbírják a rágás által kifejtett terhelést.


Bármelyik megoldás jobb mint a fogatlanság
2022-05-10 15:03:56

Hírek

Sokan nem tudják pontosan, hogy mikor készülhet rögzített pótlás és mikor kivehető protézis. Rögzített pótlás elsősorban akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre és az állapotuk olyan stabil, hogy elbírja rágás közben a rágóerők által kifejtett terhelést. Ezért ajánlatos minden esetben (akkor is, ha a páciens panaszmentes) a csiszolás megkezdése előtt a teljes alsó-felső fogazatról panoráma röntgent készíttetni.


A rögzített, fix fogpótlások sokszínűsége
2022-04-24 12:38:05

Hírek

Ha valakinek fogpótlásra van szüksége, akkor rögzített pótlást szeretne, amely elmozdulás nélkül, fixen ül a szájában. Erre természetesen fogászati szempontból akkor van lehetőség, ha vannak még meglévő fogak, vagy ha a páciens vállalja a fogbeültetéssel járó procedúrát. Előfordulhat az is, hogy a meglévő csontállomány nem alkalmas implantátum beültetésére, előbb fel kell építeni a csontot, s azután lehet elvégezni a fogbeültetést. Annak ellenére, hogy sokkal összetettebb sebészeti munka, mint egy egyszerű csiszolás, mégis egyre többen választják a fogbeültetést azért, hogy megmeneküljenek a kivehető protézistől.A szép és hosszú távon megbízható fogpótlás
2022-04-10 13:42:41

Hírek

Sokan nem tudják, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására. Rögzített pótlás akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre.


Michelangelo a fogászatban
2022-03-25 14:26:37

Hírek

A Michelangelo Integrál fogak az esztétikus megjelenést és a természetes arányokat ugyanolyan tökéletesen tudják visszaadni, mint Michelangelo Buonarotti. A kiváló festő és szobrászművész freskói, festményei és szobrai megalkotásánál a természet tökéletességét tekintette mértékadónak. Gondoljunk csak a Sixtusi kápolna freskójára, a Dávid szoborra, vagy a csodálatos Piétára. Nem hiszem, hogy ember valaha is alkothatott volna tökéletesebbet.


Néha a hírességek sem tudnak beszélni az új fogaikkal
2022-02-26 08:55:58

Hírek

Gyakran látunk embereket olyan fogakkal, amelyek egyáltalán nem illenek az arcukhoz. Néha híres emberek szájában van olyan fogsor, amivel láthatóan nehezükre esik a beszéd. Legutóbb az egyik kiváló magyar színész mondatainak is csak a felét értettem, mert nem tudott beszélni az új fogsorával.


Archiv cikkek