Ismerje meg a hátteret!


Miért hibásodik meg a porcelán?

Nincs kellemetlenebb annál, ha a frissen elkészült kerámiapótlásról lepattan a porcelán. Az ilyen munka, a továbbiakban sem esztétikai sem funkcionális követelményeknek nem felel meg.

Az oka több minden lehet. Elképzelhető, hogy a híd vagy a korona feszül, a szájba tételkor hajszálrepedés keletkezik, amely a lepattanáshoz vezet. Enyhe feszítő érzés elképzelhető közvetlen a beragasztás után, de a tartós feszítés a fogra is káros hatással van. Pontosan ezért kísérletezték ki a komputertámogatással készült hídvázat. Ezzel a technológiával készült hídvázak olyan pontosak, amelyekre ember nem képes: ilyet csak gép tud csinálni.

A másik ok az lehet, hogy nem megfelelő az érintkezés az ellenkező (antagonista) fogakkal és a terhelés egy pontra koncentrálódik. Indokolatlanul nagy nyomás nehezedik az adott területre, a kerámia nem bírja és eltörik.Lehet az ok technológiai hiba is. Nagyon fontos, hogy a felhasznált fém kémiai együtthatói megegyezzenek a ráégetett kerámiával. Elsősorban a zsugorodási és hőtágulási együtthatóknak kell tökéletesen megegyezniük.

Elég gyakori az allergiás beteg, aki nem bírja elviselni a hagyományos fémeket. Az ő kedvükért kísérletezték ki a gyártók a tökéletesen szövetbarát aranyötvözeteket. Ezek a fémek sokkal jobban alkalmazkodnak a szervezethez, mint a nikkel-króm ötvözetek. A technológiai utasítások szigorú betartása mellett, ragyogóan leplezhetők kerámiával és megfelelnek a legkritikusabb esztétikai igényeknek is.