Ismerje meg a hátteret!


Újdonság a fogászatban a számítógép által készített fogpótlás

A mai világban a számítógép használatával kedvünkre kalandozhatunk az interneten, vagy IP-telefonon beszélgethetünk más földrészen élőkkel. Az információ mennyisége és áramlási sebessége, a számítógépes rendszerek fejlődése szinte korlátlan lehetőségeket nyitott meg a fogorvoslás területén és a fogtechnikában.

Az egyik ilyen terület a komuptertámogatással készített korona vagy hídpótlás, vagyis a CAD/CAM technológia. Igen leegyszerűsítve a kifejezés első fele (CAD) azt jelenti, hogy a fogmű elkészítésének tervezését egy szoftver végzi, a rendszer másik komponense (CAM) a szintén számítógép által vezérelt gyártás. A tervezés és a gyártás általában nem egy helyen történik. A komputer által rögzített (beszkennelt) információt interneten továbbítja a laboratórium a kijelölt frézközpontba, ahol a gyártást is egy számítógép végzi. Ez a munkamenet hihetetlen pontosságot eredményez, amely mikroszkópos vizsgálattal ellenőrizhető.

A felhasznált anyagok összetételének köszönhetően (pl. cirkonium-dioxid váz és kerámialeplezés) az elkészült korona vagy hídpótlás – lehet akár körhíd is – minden tekintetben megfelel a fémmentesség és biokompatibilitás iránti igényeknek. A fogszínt illetően pedig kompromusszum nélkül utánozható a természetes hatás.Sok előnye mellett meg kell említenünk, hogy az így készült fogpótlások a legdrágább munkák közé tartoznak. Egyelőre csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy CAD/CAM technológiával készült fogpótlást készíttessenek. A tény az, hogy a fogorvos részéről az előkészítés és a lenyomatvétel, a technikus részéről pedig a mintakészítés, szkennelés, váztervezés és leplezés olyan precizitást igényel, amelyhez óriási koncentrációra van szükség.

Az eredmény viszont, a minden tekintetben tökéletesen illeszkedő fogpótlás.