Ismerje meg a hátteret!


Fémmentes fogpótlásoknál kizárható az allergia

“Teljesen tönkretette az ép fogamat a kapocs!”, “Állandóan érzek valami fémes ízt…”, “Olyan, mintha elvásott volna a fogam…” – gyakran hallunk ilyen és ehhez hasonló panaszokat azoktól, akiknek valamilyen “fémes” fogpótlás van a szájában.

A kivehető fogsornál a fémkapocs vékonyíthatja el a fogat annyira, hogy a koronai részt alig tartja valami. Néha fémes ízt érez a páciens, akkor is, ha a régi híd van a szájában, amelyikről lejött a műanyag, vagy lepattant a porcelán. A fémallergia olykor fejfájást, ritkán gyulladást is okoz.Mindez kiküszöbölhető, ha olyan pótlás kerül a szájba, amely egyáltalán nem tartalmaz fémet. Ilyen, pl. a rugalmas fogsor. Kezdetben voltak problémák, mert csak egyfajta műanyag létezett. Ma már azonban van többféle, így lehetőség nyílik arra, hogy mást alkalmazzunk a friss húzásoknál, mást a fogbeültetések utáni gyógyulási időszakra és megint mást a végleges megoldásokhoz. Ez esetben a kapcsok sem fémből készülnek, így sokkal kíméletesebben bánnak a meglévő fogakkal, mint a hagyományos fém kapcsok.

A hidak vagy koronák esetében is léteznek rendkívül esztétikus fém nélküli megoldások. A tisztán kerámiából készült pótlások képesek tökéletesen visszaadni az eredeti fogak színét és formáját. Tényleg lehetetlen megmondani, hogy az most műfog, vagy az ember saját foga. Olyan fénytöréseket lehet elérni, amelyek képesek utánozni a különböző korok sajátosságait, a fiatalkortól a késő időskorig egyaránt.